Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz – znacie to przysłowie? W przypadku przygotowania grządki pod uprawę warzyw sprawdza się idealnie. Sprawdź, co powinieneś zrobić.
Przygotowanie gleby w ogrodzie na wiosnę to kluczowa sprawa! Jeśli uda Ci się zrobić wszystko jak należy, możesz spodziewać się naprawdę obfitych zbiorów.
Typy gleby
Każdy typ ziemi jest nieco inny. Idealna gleba to taka, która nie jest ani zbyt zbita, ani zbyt lekka, jest gruzełkowata, przewiewna i przepuszczalna, a także ma dużą pojemność sorpcyjną i wodną. Wiosną szybko się nagrzewa, jest żyzna i próchnicza. Jednak… Ideały być może istnieją, ale jest ich nie wiele.
Co możesz zdziałać z glebą we własnym ogródku, jeśli odbiega od modelowego przykładu?
Jeśli w Twoim ogrodzie lub na działce ziemia jest zbita i gliniasta, kluczowym zabiegiem będzie spulchnianie gleby na jesień. Możesz użyć do tego maszyn rolniczych, jednak na mniejszych areałach lepiej sprawdzą się glebogryzarki ogrodowe.
Dobrym zabiegiem jest także rozluźnianie i poprawa jakości i przepuszczalności przez dodanie do nich gruboziarnistego piasku oraz odpowiednie nawożenie na przykład kompostem lub obornikiem.
Jeśli natomiast gleba na Twojej działce jest piaszczysta, doprowadzenie jej do takiego stanu, aby była odpowiednia do uprawy warzyw , może okazać się czasochłonne. Wymaga zagęszczenia za pomocą mieszanki rozdrobnionej gliny z kompostem i przekopania na głębokość 20 cm.
Warto jednak pomyśleć nad podwyższonymi grządkami z palet, które ustawisz jedne na drugich i wypełnisz odpowiednią ziemią pod uprawę warzyw.
Kwasowość gleby
Warzywa na ogół preferują glebę lekko kwaśną lub o odczynie obojętnym. Jednak niektóre z nich lepiej czują się w kwaśniejszej. Jak sprawdzić odczyn gleby? Najlepiej posłużyć się ogrodowym kwasomierzem.
Jeśli ziemia w Twoim ogrodzie jest zbyt kwaśna, możesz zobojętnić jej odczyn za pomocą nawozów zawierających wapno. Z kolei gleba zasadowa zyska odczyn kwaśny, jeśli wysypiesz na nią torf, korę sosnową, trociny albo nawóz z siarczanem amonu (jeśli nie masz zbyt wiele czasu na czekanie).
Usuwanie chwastów
Zmorą każdego ogrodnika jest nawracający problem z chwastami. Aby ograniczyć ich ilość warto zadbać o to, by już na etapie zakładania grządek pozbyć się ich korzeni.
Glebę najlepiej oczyścić przy okazji jesiennego przekopywania. Usuń korzenie takich roślin jak mlecz czy perz za pomocą wideł, a na wiosnę jeśli zauważysz, że coś niepożądanego pojawia się na Twojej grządce, jak najszybciej wyrwij te rośliny z korzeniami, tak by nie miały szansy zakwitnąć i rozsiać się po całym ogródku warzywnym.
Nawożenie
Udane uprawy to także konieczność nawożenia. Niektóre warzywa są “żarłoczne” i do prawidłowego wzrostu potrzebują sporej dawki składników odżywczych. Dlatego przed założeniem ogrodu warto przemyśleć w jaki sposób będziesz dostarczać roślinom niezbędnych minerałów. Dobrym pomysłem jest założenie kompostownika. Ten nawóz praktycznie robi się sam, z organicznych odpadków gospodarstwa domowego. Można również użyć obornika na przykład kurzego, końskiego czy bydlęcego.
Kompostem można “dokarmiać” rośliny przez cały okres wegetacyjny, obornik zaś najlepiej sprawdza się jesienią, ponieważ mógłby spalić korzenie młodych roślin.
Nie do pominięcia są tu nawozy mineralne, które dostarczają roślinom niezbędnych pierwiastków w odpowiednich ilościach. Uważaj jednak by nie używać ich w nadmiernej ilości – jest to równie groźne dla roślin jak całkowity brak minerałów.
Innym ciekawym sposobem jest nawożenie popiołem drzewnym, który zawiera wapń, fosfor, potas i inne mikroelementy. Należy jednak pamiętać, że podnosi odczyn pH gleby.
Planowanie upraw
Ostatnim etapem przygotowania grządek warzywnych jest planowanie. To czynność, której nie możesz pominąć, jeśli chcesz uzyskać obfite zbiory. Oto kilka wskazówek:
- Sadź obok siebie warzywa, które pobierają składniki z różnych warstw gleby
- Zarezerwuj na grządce miejsce dla roślin motylkowych, które wchodzą w symbiozę z bakteriami, zwiększając tym samym zawartość azotu w glebie.
- Nie sadź obok siebie warzyw, które mają wysokie wymagania glebowe
- Postaraj się o ochronę przed szkodnikami! Na obrzeżach grządki warto posadzić takie rośliny jak czosnek czy aksamitka – odstraszają nieproszonych gości.
A oto przykłady par zgodnych sąsiadów:
- marchew – cebula
- seler – por
- sałata – szczypiorek
- pomidor – pietruszka
- pomidor – seler
- rzodkiewki – kalarepa
- kapusta – fasola karłowa
- ogórki – koper
- kapusta – burak
- dynia – fasola
Oczywiście jest ich o wiele więcej. Rośliny też mają swoje preferencje i mogą się nie polubić. Jakkolwiek zabawnie to brzmi, warto wziąć pod uwagę ich widzimisię.
Przygotowanie gleby w ogrodzie na wiosnę to bardzo ważna sprawa, bo od tego zależy czy uprawy się udadzą. Spulchnianie gleby najlepiej zacząć od jesieni, jednak jeśli wykonasz wszystkie prace przed wysadzeniem i zasiewami rezultaty powinny być zadowalające. Powodzenia!